Frägsta Hälsingegård

Bastuprojekt

-->

Bastuprojektet 2020 - 2021

På bilden i den röda ringen syns den gamla tvättstugan som under hösten 2020 började omvandlas till bastu.
Familjen Rugolo hade länge drömt om att bygga en bastu på gården som kunde vara ytterligare en dragare för besökare till Frägsta. Under pandemiåret hösten 2020 kom vi äntligen igång med projektet tack vare en donation som gjorde att vår dröm äntligen kunde förverkligas.

Vi ville ha stora fönster ut mot Rolfstaån så vi plockade ut fönstret som vätte öster ut och plockade bort panelen för att kunna såga ut utrymmet för det stora fönstret söderut. Väggarna behövde rätas upp och sydöstra knuten måste lagas.

Daniel hjälper till att forma en stock som skall ersätta en rutten del av knuten

Hål för dymling som skall hålla ihop det två stockarna

Tanken med detta projekt är att återanvända så mycket material som det går. Under åren som familjen Rugolo varit på gården har vi samlat på trämaterial från olika rivningar.

Reparationen av knuten är nu klar och stockarna för att fönstret skall få plats är sågade. Dags att lägga på fler stockar som takstolarna skall vila på.

Timmerstockarna som använts för att reparera och bygga bastun invändigt kommer från en rasad lada längs Rolfstaån. Den donerades av Svenska kyrkan och med hjälp av vår släkting Michelle märkte vi upp stockarna och transporterade dem till gården. Detta var 2018 så under tiden hade vi lagrat materialet på gården.

Trots att stockarna legat ute med lite skydd kan man se här hur fint träet är när man bröjar utförma det för att det skall passa in.

Genom att vi hade tillgång till virke beslöt vi att bygga innerväggarna i timmer här har vi lagt det första stockarna.

Borra hål i stocken tälj till dymlingar och på med nästa stock, mät, anpassa, pröva skär lite mer tills stocken har fått sin plats. På bilden kollar Michelle att stocken ligger rätt.

Upp med sista stockarna rummet börjar ta form!

Innerväggarna är nu klara!

Efter en kontroll måste vi finsjustera sista stocken så den passar in med den överliggande. Det blir några kvällstimmar med yxa och ögonmått för att få till det.

Vi börjar vi bygga upp väggen där det höga fönstret satt och sätter in ett gammalt fönster som kommer från gårdens gamla köksfönster, där blir det lite fin utsikt åt sydöster.

Efter vi flyttat det höga fönstret får vi in båda fönsterna brevid varandra så det blir en bred och fin utsikt ut mot ån.

Med hjälp av Niklas och Lisa från Ekohuset i Gammelsträng får vi lera blandad och Niklas visar hur man får rätt konsistens samt visar hur man gör när man lerputsar väggarna. För att leran skall fästa väl i stockarna kan man se på de gamla stockarna hur man huggit jack i stockarna med yxa.

Niklas och Lisa bidrog med två badkar fulla med lera, vi satte upp vindpapp i taket och jobbar vidare.

Först tätar vi mellan stockarna med lindrev, sedan måste vi förbereda stockarna med jack så fram med yxan så väggen är klar för leran.

Michelle som på veckodagarna producerar mozzarella på mejeriet i Hudiksvall kommer på sin lediga tid och hjälper att slutföra lerputsningen på väggarna. Han har varit den som tillsammans med Henrik lagt ner den störstamängden timmar med det absolut hårdaste jobbet. Från timring till lerkliningen.

En vägg i taget och slutligen är alla stockar täckta med lera. För att få väggarna att torka under vintern fick vi ha en byggfläkt igång.

Nu är leran på väggarna torr då är det dags att förbereda för att sätta upp panel.

Trots den stränga kylan ute med toppar på 20 minusgrader har vi tack vare timret en skön värme att jobba i inne i bastun .

Med hjälp av Romain från volontär organistationen Workaway får vi en fantastisk hjälp att slipa brädorna som kommer från fasaden på den rivna ladan. Ett jobb som kräver mycket tålamod och styrka. Romains insats har varit otrolig för just detta ändamål!

Först tar vi in blöta brädor låter dem stå under natten i värmen från byggfläkten så det torkar. Därfeter pustat dom och sätts upp på väggen. Undrar om modernt virke skulle tåla detta….

Slutresultatet blir precis som vi visualiserat det i vår dröm

Och när solen lyser in från det stora fönstren blir det en magisk känsla!

I februari då isen fortfarande mäter 40 cm i tjocklek passar vi på att lägga ut sand som täcker vassen så vi får en större strand.

Efter takpanelen monterats är det dags för installation av vedeldade aggregatet och skortstenen. Här blir det en hel del plåtarbete utfört av vår vän Rickard!

Dags att börja bygga lavar.

Vi kommer under kalla perioder hjälpa till att förvärma med ett elaggregat så lavarna måste anpassas med hänsyn till detta.

Lite hörnlister och finsnickeri och nu börjar den kännas klart!

Dags att börja ta tag i omklädningsrummet. Vissa stockar är för skadade för att dem kvar så vi får byta ut vissa delar.

Vi klär väggarna med samma gamla fasadplankor i taket sätter vi upp återanvända skivor som skall hålla isoleringen.

Vi får upp en gammal dörr från Frägsta ladugård som vi kan stänga omklädningsrummet med.

Lite bilder från den avslutade delen av verket!

En kort video som visar bastun när den är avslutad!

× Chat